Indul a Magyar Falu Program!

Az egyházi közösségeknek és a helyi önkormányzatoknak szóló két pályázati kiírással – közösségi terek hasznosítása – elindult a Magyar Falu Program.

Az egyházi közösségeknél a történelmi keresztény egyházak a kedvezményezettek, a katolikusok, reformátusok és az evangélikusok. A Magyar Falu Program első pályázati felhívása az egyházi, valamint az önkormányzatok által üzemeltetett közösségi terek felújítására és létrehozására. A 100%-os támogatású és előfinanszírozott pályázatok az 5000 fő alatti települések számára nyíltak meg.
Az üresen álló egyházi tulajdonú épületek – volt parókiák, plébániák, egyházi iskolák – felújítása mellett a programok szervezését, eszközvásárlást és a közösségi életet szervező személyek bérének és járulékának a költségeit is támogatják.

A másik kedvezményezetti körhöz a helyi önkormányzatok tartoznak. Mind az egyházi közösségek, mind az önkormányzatok három-három tevékenységi ó körhöz kaphatnak támogatást. A három célterületre összesen 23 millió forint nyerhető el.

Hamarosan újabb három pályázati lehetőség nyílik meg az egészségügyi alapellátás fejlesztésére, mivel több száz településen betöltetlen a háziorvosi praxis. A három célterület egyik része az orvosi rendelők felújítására fog vonatkozni. A másik pályázat orvosi eszközök beszerzését támogatja kétmillió forint erejéig. A harmadik forrás a tartósan betöltetlen praxisok esetében orvoslakások kialakítására ad lehetőséget. A szolgálati lakás, ház mintatervét a Miniszterelnökség adja ki, amit a helyi viszonyokhoz alakítanak minden esetben. A szolgálati házak kialakítása megfelel majd a legmodernebb energetikai, minőségi követelményeknek is. A tárca a forrásokat a telekvásárlástól a kulcsrakész átadásig biztosítja. Az orvos bérleti díj nélkül, élethosszig használhatja a szolgálati lakást.

A Magyar falu program keretében összesen 18 célterület jelöltek ki, a kedvezményezettek a helyi önkormányzatok és – két esetben – az egyházak lesznek. A pályázati kiírások ütemezetten jelennek meg ebben az évben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük